Lier organiseert inleefweek tegen armoede

By 5 oktober 2015 oktober 21st, 2019 Nieuws

1 oktober 2015 – Naar aanleiding van Werelddag van verzet tegen armoede organiseren Stad en OCMW Lier samen met ‘d Amandelboom, de Lierse – communitywerking, Ons Gedacht en het Sociaal Restaurant Kome Nete een Inleefweek tegen Armoede. Deelnemers kunnen in de  week van 12 tot 17 oktober ervaren wat het betekent dagelijks te moeten rondkomen met een beperkt budget .

Zich als deelnemer registreren kan door zich in te schrijven in het Sociaal Huis aan het Paradeplein 2 of via www.sociaalhuislier.be of telefonisch via 03-491 67 70 .
Een honderdtal Lierenaars waaronder OCMW voorzitter Marleen Vanderpoorten en schepen van cultuur Ivo Andries doen alvast mee.

Men kan zich individueel of in groepsverband inschrijven voor de inleefweek. Tijdens deze week mag een volwassene maximum 60 euro besteden aan voeding, verzorging, onderhoud van de woning, vervoer, kleding en ontspanning. Per kind mag men een budget van 30 euro spenderen. Deze bedragen stemmen overeen met het budget waarover mensen in armoede wekelijks kunnen beschikken.

De deelnemers ontvangen een infomap met richtlijnen en programma van de inleefweek met daarin mogelijkheden tot ontmoetingsmomenten met mensen die in armoede leven en kennismaking met welzijnsvoorzieningen en diensten die inspelen op het armoedeprobleem.

Zaterdag 17oktober vindt een aflsuitingsmoment plaats op de Grote Markt. Tussen 8 en 12 u krijgen de deelnemers een drankje en soep aangeboden in ‘De Warme Hoek’. Van 10.30 tot 11.30 u wordt met leden van Ons Gedacht een armoedewandeling gemaakt in het stadscentrum.

De armoede is in Lier een serieus probleem. Het aantal leefloners stijgt sterk en is aanzienlijk hoger dan het Vlaams gemiddelde. De eerste 4 maanden van dit jaar toonde een stijging met 26% t.o.v. dezelfde periode in 2014 . In 2014 moesten 372 gezinnen rondkomen met een leefloon. Dit jaar steeg dit aantal al tot 445. Vandaag beschikken 4.000 Lierenaars over een Gomor-pas. Bovendien bestaat hier heel wat verdoken armoede. Het totaal aantal mensen in armoede in Lier wordt geraamd op 5000 . 36% van de leefloners is jonger dan 25 jaar. Een grote groep leefloners is zeer laaggeschoold en kan moeilijk geactiveerd worden op de arbeidsmarkt