Liberalen brengen hulde aan Albert Maertens

By 5 oktober 2015 oktober 21st, 2019 Nieuws

4 oktober 2015- De liberale familie bracht gisteren een indrukwekkend eerbetoon aan Albert Maertens tijdens een plechtige zitting in de Blauwe Zaal van het Liberaal Archief in Gent.

Albert Maertens (1915-2015 ) was een van de belangrijkste vormgevers van het Vlaams liberalisme in de vorige eeuw. Meer dan 30 jaar lang was hij directeur-generaal van de NV Hoste , uitgever van onder meer de krant Het Laatste Nieuws.

Minister van Staat Herman De Croo schetste in zijn rede de politieke betekenis van Albert Maertens . Hij was de stuwende kracht van het Vlaamsgezinde en sociale liberalisme in ons land , de steun en toeverlaat van vele liberale politici en verenigingen .

Brussels minister Guy Vanhengel belichtte zijn interesse voor kunst en cultuur die zich uitte als promotor van het Vlaamse culturele leven in Brussel.

Professor em. Walter Prevenier lichtte als voorzitter van de Stichting Het Laatste Nieuws de verankering van de sociaal-liberale en humanistische lijn van de krant toe en Frieda Joris , voormalig journaliste bij Het Laatste Nieuws vertelde over Albert Maertens als ‚krantenbaas’ .

Adriaan Raemdonck , stichter van de Antwerpse kunstgalerij De Zwarte Panter herinnerde aan de artistieke belangstelling van Albert Maertens en zijn vriendschap met kunstschilder Jan Cox.

Omwille van zijn grote verdienste voor de liberale beweging gaf het Liberaal Archief zijn gebouw de naam “Centrum Albert Maertens”.