Bewoners van WZC Paradijs kunnen weldra dieren knuffelen

By 2 mei 2018 oktober 21st, 2019 Nieuws

Omdat dieren de levenskwaliteit van ouderen verhogen, investeert WZC Paradijs in de bijdrage van dieren in de zorg. Dieren brengen niet alleen ‘leven in de brouwerij’, uit onderzoek blijkt ook dat het effect van dieren op zorgbehoevende ouderen onmiskenbaar positief is. Het knuffelen van dieren maakt een stof vrij in de hersenen die het geluksgevoel verhoogt.  

Momenteel volgt een medewerker een intensieve opleiding om een therapiehond te introduceren in de werking van het woon- en zorgcentrum. De therapiehond wordt vanaf juli effectief geïntroduceerd in de zorg. Ook op de dementieafdeling zal de hond actief ingezet worden, gezien de positieve effecten op ouderen die lijden aan dementie expliciet bewezen zijn. Ouderen zullen de hond kunnen benaderen, maar het blijft uiteraard de keuze van de bewoner zelf om hiervoor open te staan.

De OCMW -raad keurde ook de inrichting van een dierenknuffelzone in een aanpalende groenzone van WZC Paradijs. Op een afgebakend terrein zullen ouderen terechtkunnen om  dieren zoals konijntjes, cavia’s,… te knuffelen.

De komende periode zal WZC Paradijs op zoek gaan naar partners om dit project samen te realiseren. Onder meer het nabijgelegen Huis van het Kind, dat zich richt tot kleine kinderen, zal betrokken worden bij de ontwikkeling van het project. Zo kunnen jong en oud elkaar vinden en stimuleert dit project ook de intergenerationele samenwerking op de site.

Midden mei dient het OCMW een projectdossier in bij de Koning Boudewijnstichting in functie van realisatie van dit project. In tussentijd zal WZC Paradijs maximaal inzetten op samenwerking met partners, die mee hun schouders willen zetten onder dit initiatief.

“Met deze vernieuwende projecten wil WZC Paradijs zich maximaal blijven inzetten op de levenskwaliteit van zijn bewoners en zich in de zorg onderscheiden”, zegt OCMW-voorzitter Marleen Vanderpoorten.