28 september 2012 – weblog “Vrienden van de nieuwe Grote Markt”

By 28 september 2012 oktober 21st, 2019 Nieuws

De gemeenteraadsverkiezingen komen nu echt in zicht. Nog een goede twee weken en we weten of er al dan niet een geelzwarte tsunami over Vlaanderen zal spoelen.
Ook in Lier is de nieuwsgierigheid groot, niet het minst bij de kandidaten die hun schoenen letterlijk in snel tempo aan het verslijten zijn met huisbezoeken, borden zetten en…. terug rechtzetten, affiches rondbrengen, bussen, …

Maar soms komt er ook steun uit onverwachte hoek. Zo werd er begin deze week een brief rondgestuurd van de niet-politiek gebonden “vrienden van de nieuwe Grote Markt”. Inderdaad, wat iedereen verwachtte, gebeurt ook in de Lierse kiescampagne: de verkeerscirculatie op en rond de Grote Markt wordt het verkiezingsthema.
Deze “vrienden” stellen in hun brief heel duidelijk dat ze zeer bedroefd zouden zijn als door de nieuwe bestuursmeerderheid die op 1 januari 2013 zal worden geïnstalleerd, het verkeer terug over de markt zou mogen rijden.

Een vrees die ik met hen deel. Het zou inderdaad bijzonder spijtig zijn als er terug een colonne auto’s dwars over de markt zou rijden en de aangename sfeer die er nu heerst, zou verpesten.
Het zou zonde zijn voor de terrasbezoekers die nu genieten van een open zicht en rust, zonde voor de wandelaars die nu relaxed over het marktplein kunnen lopen zonder telkens opzij te moeten springen voor aankomend verkeer en parkerende wagens, en tenslotte zonde voor de handelaars en bewoners die nu het genot van minder lawaai en CO² aan den lijve ondervinden.

Het zou vooral ook spijtig zijn omdat in de huidige situatie de Lierse stadskern verkeersluw is, maar tegelijkertijd ook heel goed bereikbaar voor diegenen die in het centrum moeten zijn, wegens doorrijdbaar langs het Zimmerplein en de Predikherenlaan. Daarenboven zal er parkeergelegenheid genoeg zijn met een tweede ondergrondse parking die binnenkort afgewerkt en geopend wordt. Zoals het stadscentrum er nu bijligt, worden de voordelen van alle mogelijke opties samengebracht: verkeersluw EN bereikbaar, leefbaar, mooi, aangenaam, ontspannen, …
Een nieuwe knip hebben we zeker niet nodig, maar alsjeblief ook geen terugkeer naar de verkeerschaos van vóór 7 maart 2011.

Ik hoop dat de inwoners van Lier en Hooikt ervoor kiezen om de huidige situatie te bestendigen. Alleen dan zal de politieke rust in onze stad weerkeren en zullen de visies van radicale fracties geen kans krijgen.
 
Dit is mijn grootste wens voor 14 oktober! Mag het ook de uwe zijn…

Marleen Vanderpoorten