10 oktober 2012 – De laatste rechte lijn…

By 10 oktober 2012 oktober 21st, 2019 Nieuws

Het is bijna zover! We zitten in de laatste rechte lijn naar 14 oktober. Veel kandidaten beginnen af te tellen, want de kiescampagne begint zwaar te wegen. Anderen komen nu pas op kruissnelheid.

Wat mij betreft, zou de campagne nog enkele weekjes langer mogen duren. Veel op straat lopen en mensen ontmoeten, vind ik nu eenmaal fijn. Het is bovendien iets waarvoor ik onder normale omstandigheden vaak te weinig tijd heb. Ook nu zijn de dagen en de uren trouwens te kort om nog alles gedaan te krijgen wat ik in mijn hoofd had.

De keerzijde van de medaille is wel dat hoe langer de campagne duurt, des te meer ik mij druk maak over sommige standpunten van bepaalde andere partijen.

Neem nu het programmapunt van N-VA over de verkeerscirculatie in de Lierse binnenstad.

We wisten al langer dat ze bij N-VA tegen een autovrije Grote Markt zijn en dat ze alle verkeer terug over de Grote Markt willen laten razen. Dat noem ik een duidelijk standpunt.
Alleen is de argumentatie die ik hierover hoor tijdens de campagne, werkelijk te gek om los te lopen!

N-VA beweert namelijk dat als je alle paaltjes uit het centrum weghaalt en de voetgangerszone op de Grote Markt afschaft, het centrum toch autoluw zal blijven. Waarom? Volgens hen omdat de auto’s zich dan eenvoudigweg over meer straten zullen verspreiden… Volgens mij is het enige wat je daarmee zou bereiken een nieuwe stadsautostrade dwars door Lier.
Nu nemen mensen de ring omdat het niet aantrekkelijk is om door de stad te rijden als ze er niet echt moeten zijn terwijl terrasjesbezoekers, shoppers en wandelaars kunnen genieten van het rustige karakter van het stadscentrum. Ik gruwel van de gedachte dat de leefbaarheid van ons centrum opnieuw onder druk zou komen te staan, en ik hoop dat veel kiezers dit ook zo zien.

In Lier nemen ook twee lokale partijen deel aan de gemeenteraadsverkiezingen, wat op zich natuurlijk geen probleem is. Als daaraan behoefte is, strookt dit perfect met de democratische doelstelling van een gemeenteraadsverkiezing. Hun argumenten komen mij echter wel vreemd voor. Enkele dagen geleden werden beide lijsttrekkers over hun drijfveer ondervraagd op de regionale televisie. Beiden verklaarden voor een lokale partij te kiezen omdat ze zo ontsnappen aan het “juk” van een nationale partij…Met andere woorden, ze kunnen meer hun zin doen want ze moeten zich geen zier aantrekken van ideologische partijstandpunten en -statuten. Ongetwijfeld is het louter toeval dat beide lijsttrekkers vroeger een mandaat hadden als verkozene van een nationale partij (één van beiden zelfs als waarnemend burgemeester), maar dat ze met deze partijen in onmin zijn gevallen. En als er op Vlaams of provinciaal niveau beslissingen moeten worden genomen die van belang kunnen zijn voor Lier, vragen ze vreemd genoeg juist wél aan hun collega’s onder het juk van “Brussel” om tussen te komen of vragen te stellen over één of ander dossier.

Wie gelooft die mensen toch?

Marleen Vanderpoorten