Personalia

Marleen werd geboren op 21 juli 1954 in een liberale politieke familie. Zij deed haar humaniora (Grieks-Latijnse) aan het Koninklijk Atheneum Lier. Daarna studeerde zij geschiedenis aan de UGent en is zij haar carrière begonnen in het onderwijs. Zij gaf gedurende negentien jaar les. Zij is moeder van Erik en Liesbeth en sinds oktober 2005 is Marleen ook de trotse grootmoeder van haar eerste kleindochter Laureline. Op 25 december 2007 kwam kleinzoon Jean-Vincent erbij en op 3 april 2010 kleindochter Liv.

Marleen als kind en als jongere

Wie was Herman Vanderpoorten?

Wie was Arthur Vanderpoorten?

 

Politieke carrière

In 1982 nam Marleen voor het eerst deel aan de gemeenteraadsverkiezingen in Berlaar omdat zij mee wou werken aan een integere en rechtlijnige politiek. Sindsdien is zij altijd kandidaat geweest voor de PVV/VLD.
In 1987 werd zij provincieraadslid en in 1989 schepen van cultuur, onderwijs en sport in Lier.
Haar politiek engagement was ruim en intens. Zo was zij naast lokaal bestuurslid van haar partij ook voorzitter van Willemsfonds Lier, voorzitter van de VLD-vrouwen nationaal en sinds 1992 tot 2013 lid van het nationale VLD-bestuur. Als expert in onderwijszaken was zij eveneens voorzitter van de nationale werkgroep van de VLD.
Vanaf 1995 waren er rechtstreekse verkiezingen voor de regionale parlementen en zette Marleen haar politieke carrière verder als volksvertegenwoordiger in het Vlaams Parlement. In dat jaar werd zij ook burgemeester van Lier, haar geboortestad en grote liefde.
In 1999 werd zij minister in de Vlaamse regering. Door haar jarenlange onderwijservaring en dossierkennis vanuit het Vlaams Parlement was de ministerportefeuille van onderwijs voor haar een natuurlijke keuze.
Op 12 juli 2006 werd zij in het Vlaams Parlement verkozen als eerste vrouwelijke voorzitter. Opnieuw hebben jarenlange ervaring en een hart voor de politiek en meer bepaald voor de basiswaarden van de democratie de doorslag gegeven in haar keuze voor deze functie.
Na de verkiezingen van 7 juni 2009 werd Marleen Vanderpoorten opnieuw Vlaams volksvertegenwoordiger.
Na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012 werd Marleen Vanderpoorten ocmw-voorzitter van Lier
 

Publicaties

“Dag Leven” verscheen in 1972. De zeventienjarige Marleen Vanderpoorten schreef onder het pseudoniem ‘Marleen Porta’. Marleen zegt hierover: “Het is een eerlijke ‘outing’ van een tiener van toen die in de tijdsgeest van toen dient geplaatst te worden: iedere ouder en elke jongere werd immers met de naweeën van mei ’68 geconfronteerd. Het blijft naar mijn aanvoelen een afsluiter van een intens beleefde jeugd die – nog steeds – zeer warme en gelukkige, maar ook verwarrende ervaringen oproept.”
In 2002 publiceerde zij het boek “Een bank vooruit” (uitgeverij Houtekiet).

“Ik zette er als toenmalig minister van onderwijs mijn ideëen uiteen over het onderwijsbeleid in Vlaanderen. Voor mij moeten gelijke kansen en het belang van de leerling centraal staan in het onderwijsbeleid. Het onderwijs moet alle jongeren kunnen motiveren en uitzicht geven op een goed beroep en op een plaats in de samenleving”, aldus Marleen Vanderpoorten.

 

De dingen des levens

Marleen vertelt het volgende over wat haar bezighoudt op vrije momenten:

“Ik hou van sporten en in het bijzonder van lopen”
“Literatuur en poëzie zijn een passie voor mij. In mijn boekenkast kun je onder andere Bart Moeyaert, Willem Kloos, Nicci French en Anna Enquist terugvinden.